Pszichológiai magánrendelő Nyíregyháza

twitter
Írásaink

Írunk mindenfélét gyerekekről, felnőttekről, egészségről, betegségekről, gyógyításról, kapcsolatokról, ahogy mi, terapeuták látjuk.

Anya és fia

2016. május 31. kedd - 21:05
A fiú ismét összevitatkozott a barátnőjével, és felháborodva elmondta az anyjának a történetet.
Anya:    tudod, hogy nem tetszik nekem a barátnőd. Aki így veszekedik, az később még rosszabb lesz. Tönkre fog tenni.
Fiú:        Jó, jó! Tudom, már mondtad.
Anya:    El kellene kezdened szétnézni. Biztos vagyok benne, hogy van tőle rendesebb lány is. Nem kell egy ilyen hisztis nővel veszkődni!
Fiú:        Jó majd szét fogok nézni! Szia!
Eddig a történet. A fiú párkapcsolata viharos. Anya a szülői bölcsesség perspektívájából tanácsot ad a fiának, aki dünnyög és elmegy. Sejthető, hogy nem lett előrébb a beszélgetéstől.
Egy kicsit mélyebb szinten valószínűleg arról lehet szó, hogy anya tanácsai ugyan logikusak, de a srác életében valamiért nem működnek. Biztosan olyan az élete, amiben ezek a tanácsok nem használhatók.
Menjünk még mélyebb szintre, mi van ott!
Ez a párbeszéd sem csak a barátnőről szól, hanem az anya és a fia kapcsolatáról is. Egymás után sorolok fel állításokat a kapcsolatukra vonatkozóan:
- Anya úgy gondolta, hogy ő jobban látja a helyzetet, mint a fia.
- A fia érzi ezt, és úgy érzi, hogy az anyja lenyomja őt.
- Anya azt gondolja, esetleg meg is mondja, hogy ő nem akar beleszólni a fia életébe, csak elmondja a véleményét, döntsön ezek ismeretében a fia. Ez persze fából vaskarika.
- A fiú érzi, hogy bizonyos szempontból igaza van az anyjának, és stresszeli, hogy mégis képtelen megoldani a problémát.
- A fiút elkeseríti, hogy az anyja nem érti meg őt. Magára maradt a gondjával. 
Nézzük, mi van még mélyebb szinten?
Anya tulajdonképpen egyébként büszke a fiára számos okból. Sajnos ez nem derül ki a fiú számára, pedig szomjazik rá. Ellenkezőleg, miután otthagyja az anyját, nem érzi magát okénak.
Mindkettőjüket feszültté tette a helyzet. Anya egy kicsit könnyített a szívén, hiszen ő elmondta, mit kellene csinálni, van itt remény, most már a fián a sor. A fiú viszont idegesebb lett. Végülis anya azon az áron csökkentette a saját feszültségét, hogy áttette a fiába.
A fiú pedig csak annyit akart, hogy hallgassák meg.